Полезно

При монтирането на вашия под от паркет или дюшеме е много важно да се спазват строго технологични процеси. Паркетът напрактика е вечен и това го прави една много добра инвестиция, с която не трябва да се правят експерименти. При правилно спазен монтаж и правилна подръжка той ще издържи много дълго време без да има нужда да бъде реставриран. Дори вашия под да се повреди той може много бързо и лесно да бъде реставриран. Паркетът подлежи на няколко реставрации,които са през няколко години и това напрактика го прави вечен. Паркетът е една много дългосрочна инвестиция,която се прави за поколения напред.

При закупуване на нов паркет,той трябва да бъде разопакован и оставен да преседи две седмици в помещението,в което ще се реди. В помещението температурата трябва да бъде между 18 и 25 градуса и влажност на въздуха около 50%.

   За поставянето на един паркет е много важно замазката (основата) да бъде равна, здрава и суха. Затова трябва да бъде направен оглед от специалист, които да определи дали основата отговаря на изискванията за монтаж на паркет.

   Измерване влажноста на замазката с професионален влагомер.

   Измерване равноста чрез мастар.

   Проверяване чрез надраскване здравината на замазката.

   При замазки, които не отговарят на стандартите за полагане на паркет се прави изравнителна (саморазливна) замазка или се поставят плоскости с лепило и дюбели.

  Саморазливната замазка трябва да отговаря на всички изисквания за полагане под масивен паркет. В противен случай,ако се използва некачествена замазка или замазка, която не е предназначена за полагане под масивен паркет, то вероятността тя да се отлепи е изключително голяма.

   Полагане на хидроизолационен грунд. Полагат се две ръце (два слоя). Това е един продукт с превъзходни качества, запечатва влага до 5% и заздравява основата.

  Лепене на паркет. В цяла Европа е прието паркета да се лепи за замазката (основата). При този вид монтаж дървото няма вибрации, скърцане и паркетът е изключително стабилен и деформирането (измятането) на дървото е по-малко. Паркета винаги трябва да се лепи с професионално лепило, направено за тази цел.

   Циклене (изравняване) на паркета се прави с професионални машини за тази цел. Цикленето се прави в различни посоки с цел да изравни вашия под. Цикленето се извършва с валови или лентови машини, като се преминава от по-едра към по-финна шкурка.

   Фугирането е операция която цели да запълни фугите между отделните паркетини. Това става като се забъркват смола и финни трици. Задължително след това се шлайфа. Фугират се само неподвижни паркети и дюшемета.

   Финно шлайфане и полиране с дискова машина. При циклене дървото настръхва и машините с които се прави оставят дефекти. Шлайфането с дискова машина премахва тези дефекти и полира дървото. Подът става изключително гладък и равен. Това шлайфане и полиране е задължително с цел постигане най-високо качество на вашия под от паркет или дюшеме.

   Лакиране и омасляване – става посредством мече или четка. При омасляването се поставят само две ръце масло и не се прави междинно шлайфане. При нанасяне на масло дървото не настръхва. При лаковете за паркет междинното шлайфане е задължително и е от голямо значение. Лакирането трябва да бъде поне три ръце (три слоя).

   Междинното шлайфане – това е една опция,която е пренебрегвана от много клиенти. При лакиране дървото настръхва и с тази цел се прави междинно шлайфане.Междинното шлайфане премахва това настръхване, заздравява лака и прави пода изключително гладък

  Подръжка на паркет - всички фирми,произвеждащи финишни покрития (лакове и масла) имат почистващи и подържащи препарати. Почистването и подържането с тези препарати удължава живота на вашия паркет и го прави както в деня на неговото монтиране

Go to top